Rabu, Jun 29, 2011

ponteng kelas.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Walaupun saya pernah dianugerahkan hadiah pen mahal daripada Cikgu Maria, guru tingkatan saya kerana kehadiran 100% ke sekolah. Sebenarnya saya tidaklah sebaik itu. Yakni berada 100% di dalam kelas. Ada masanya saya akan ponteng kelas.


Pergi ke Perpustakaan (atas alasan buat kerja pustakawan), ke Koperasi (atas alasan cikgu koperasi panggil minta tolong), ke bilik guru (alasan sama, cikgu panggil minta tolong).


Padahal, Saya sengaja mahu ponteng, mungkin kebosanan berada di dalam kelas, tak bergerak-gerak dari tempat duduk, ataupun sengaja malas belajar. Subjek Matematik Tambahan selalu menjadi mangsa. Ketika subjek itu, saya akan keluar kelas atas pelbagai alasan-sampaikan cikgu pun tak kuasa.


Kini? apa yang kita lakukan dahulu, akan kembali kepada kita


Saya berhadapan situasi sama, pelajar yang suka ponteng kelas. Kadang kala saya baru masuk ke dalam kelas, suruh buka buku pun belum. Dah ada pelajar bangkit mohon izin keluar- mahu jumpa kaunselor, mahu jumpa cikgu ini, ada cikgu itu panggil. Macam-macam hal. Kadang kala terfikir, entah betul entah tak cikgu yang panggil. Manalah tahu, mereka buat cerita.


Kalau saya tidak bagi, mula mereka buat muka berkerut. Protes. Katanya dengan tegas, habis macam mana saya mahu selesaikan poster Anti Dadah kalau tak jumpa kaunselor cikguuuu... (nada agak kurang ajar jugalah-budak-budak yang perasan bahawa dia dah dewasa-apa sahajalah yang dia tahu)


Malas melayan, saya benarkan.. pergilah kamu mahu pergi.. (Kalau ikutkan hati, boleh sahaja saya cekak pinggang, buntangkan mata, kerutkan kening dan meninggikan suara suruh duduk dan tunggu waktu rehat untuk keluar.)


Itu satu hal, yang ponteng kelas tanpa izin? keluar suka hati mereka. Saya masuk sahaja kelas, mereka sudah lesap. Dahulu saya tidak fikir, saya ponteng kelas, sakitnya hati cikgu.


Iyalah bagaimana tak sakitnya hati. Cikgu penat-penat memikirkan apa yang perlu diajar, bersengkang mata menyiapkan bahan, menyediakankan lembaran kerja yang sesuai untuk disediakan kepada para pelajar, strategi lagi, aktiviti apa yang perlu diguna pakai.


Masuk kelas sahaja, ada lah beberapa orang yang bersedia untuk belajar, yang ponteng? ramai. Sakit hati...


Itulah apa yang disebut, dahulu kita tidak fikir apa perasaan cikgu ketika kita ponteng kelas, sekarang? saya sudah merasai.


:)2 ulasan:

 1. takutnye...
  masa sekolah dulu saya kuat melawan cikgu....cikgu cakap sikit je, dah menjawab balik

  BalasPadam
 2. waniey:

  hehehe.. jaga-jaga..

  takdelah, mungkin kebetulan kot.. setiap kelas mesti ada kes ini.

  cuma bila dah terkena pada diri sendiri, baru kita memahami perasaan cikgu.

  :)

  BalasPadam

Tulis-Tulis, nanti saya balas.