Jumaat, Mac 18, 2011

Pesta Buku

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.


Di Universiti Utara Malaysia, UUM telah berlangsungnya pesta buku secara besar-besaran. Saya kira pesta buku yang diadakan di Perpustakaan Sultanah Bahiyah telah mendapat sambutan yang amat menggalakkan daripada para pelajar.


Kesungguhan mereka cuba mendapat bahan bacaan sewajarnya dipuji kerana jika dibuat unjuran komparatif antara UPSI dengan UUM, sangat berbeza.


Di UPSI, jika pesta buku diadakan di Perpustakaan, sambutannya tidaklah memberangsangkan. Keadaan ini boleh mencalar kredibiliti bakal guru. Sebagai seorang bakal guru, kita perlu memenuhi minda kita dengan ilmu. Salah satu cara untuk memperolehi ilmu adalah dengan membaca. Di UUM sangat berbeza, para pelajar memenuhi setiap ruang lingkup pesta buku. Membuat perbandingan harga, mencari bahan bacaan bernilai dan membeli buku.




di Pesta Buku UUM



Pernah suatu ketika kolej Kediaman UPSI ada membuat pesta buku, namun hasilnya, 8 buah gerai jualan buku dan gerai selebihnya menjual tudung dan makanan. Saya kira, gerai menjual makanan dan tudung lebih banyak berbanding gerai menjual buku. Keadaan ini menyebabkan pesta buku UPSI agak suram. Saya amat berharap keadaan ini tidak berlaku di masa akan datang.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Tulis-Tulis, nanti saya balas.