Sabtu, Mac 05, 2011

Jelas

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.Saya masih bertungkus lumus menyiapkan tugasan-tugasan yang dilambakkan oleh pihak Universiti. Saya fikir, ini adalah rutin biasa, Minggu ke-8 adalah minggu deathline bagi kebanyakan warga kampus. Saya diberi satu tugasan yang agaklah menarik bagi mereka (tidak bagi saya). Esok adalah minggu ke-8, esok saya akan berkejar ke kedai printing, dan ke fakulti bagi menghantar tugasan.


Disebabkan saya DIWAJIBKAN oleh fakulti untuk mengambil Minor Kesusasteraan Melayu, (atas sebab yang saya masih tidak jelas), maka tugasan yang diberikan juga adalah pasti menyentuh nilai estetika Sastera. Saya sudah berkali-kali menerangkan, saya bukanlah seorang yang melankolik, puistisme dan estetisme orangnya.


Saya ini jenis realisme person, penulisan saya jarang mempunyai nilai konotatif (tersirat). Semuanya dinotatif (tersurat), direct to the point dan penulisan saya bersandarkan realiti. tatkala diberi tugasan membuat sajak, saya terpaksa memerah otak untuk berimaginasi, berlayar mencari ilham, Tapi nasib baik jugalah 20 buah sajak berjaya disiapkan.


Kemudian, sekali lagi diberi tugasan, menganalisis novel, mencari elemen-elemen modal insan dalam karya sastera. Mula-mula saya memilih novel Julia, kemudian saya menukar tajuk novel Lasykar Pelangi. Berkali-kali saya membaca novel itu, saya akan tertidur, ketika duduk atas kerusi, saya menguap beberapa kali, apatah lagi kalau saya baring, terlena sampai pagi.


Saya hairan kenapa ramai kawan saya menyatakan Novel Lasykar Pelangi ini best. Kemudian Nora menyatakan, mungkin keseronokan saya membaca novel apabila ianya memerlukan saya berfikir secara mendalam, menganalisis dengan lebih jelas. Novel berat? Agaknyalah.


Saya boleh membaca novel, asalkan menepati pemikiran saya. Saya suka membaca karya Shahnon Ahmad dan Fatimah Busu. Penceritaan mereka sangat realistik dan kupasannya cukup details. Bayangkan Shahnon mahu bercerita mengenai kotoran sungai Ceper, dia akan menceritakan dengan terperici, sungai tercemar dengan sisa nasi basi yang berbuih, bangkai-bangkai ayam yang diselaputi ulat bergeliut-liut dan sebagainya. Bagaimana nasi itu hamisnya bau menusuk hidung, diperincikan ulat-ulat yang berenang itu gemuk atau kurus menerokai bangkai. Cukup meloyakan saya jika dibayangkan. Umpama kita berada di atas tebing sungai itu. Maknanya Beliau telah berjaya membawa saya menerokai karyanya.


tajuknya sahaja sudah menunjukkan genre buku ini jenis yang bagaimanaFatimah Busu? sama juga perihalnya. Cerpen Anak Bumi Tercinta telah membuat saya jatuh suka kepada dia, betapa unsur realisme cukup kuat dibangkitkan oleh Fatimah Busu, sehingga saya boleh membayangkan kesusahah hidup wataknya. Saya memerlukan karya yang penceritaannya mendalam sahaja. Isu remeh atau tidak bukanlah persoalan major.


Mungkin saya agak bermasalah dengan novel yang isunya berat, tapi kupasannya ringan bagi saya. Saya perlukan details.


Tatkala memulangkan buku Novel Karipap-karipap Cinta kepada Bloggers Temah. Telah saya menyatakan kupasan novel itu sangat ringan biarpun ceritanya menarik. Dia pun pernah menyatakan, mungkin otak saya sudah diprogramkan untuk menjadi analitikal kerana menyertai aktiviti debat.


Benar, Saya memerlukan 'details', untuk membuatkan saya berfikir.
Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Tulis-Tulis, nanti saya balas.