Selasa, Mac 01, 2011

ditindih oleh Hantu

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..


Pernah tak ditindih hantu ketika tidur? Kawan-kawan sekolah saya dahulu pernah bercerita, dengan penuh keterujaan, dengan mimik muka bersungguh-sungguh, mata dibuntangkan, kening terangkat-angkat, seiring dengan tangan ke kiri dan ke kanan. Eksperesi itu memang penuh teruja, seolah-olah betapa ruginya jika kita tak merasai alam paranormal.


Selalunya cerita mereka yang ditindih hantu, ada tandanya. Contoh seperti lidah kita akan mengeras, suara tidak beluar waima kita cuba bertempik sekalipun, badan terasa berat, dada macam ditekan-tekan, nak angkat jari pun tidak boleh, mata boleh buka separuh, kadang-kadang tidak boleh buka langsung.


untuk membuat kawan-kawan yang mendengar lebih ternganga, diberi tambahan perasa cerita, nampak wajah hudoh dahululah baru kena tindih, dengar orang terkekeh ketawa lah, nampak rambut mayang mengurai di silinglah, dengar suara bunyi nyaring, etc.


Saya yang macam bodoh-bodoh alang ini pun percaya juga (penakut mungkin), sebab saya pernah kena tindih hantu dua tiga kali ketika sekolah menengah dahulu. Mula-mula kena, minda dalam keadaaan sedar, tapi badan dalam keadaan tidur, kelopak mata tidak boleh diangkat langsung, ingatkan macam sakaratulmaut datang, tapi tak terasa sakit. Kan ustaz ada cakap, mati ini ibarat kita dicincang dengan 70 ribu mata pedang.


Jadi saya cuba bertempik segala, nak angkat jari, semua tak boleh, baca doa sahaja. 5 minit kemudian, tersedar sendiri, memang tercunggap-cunggap ketakutan. seram. Konklusi mudah, hantu datang tindih saya!


Semalam, ya semalam berlaku juga, kena tindih lagi, saya ingatkan tiada apa-apa jadi biarkan sahajalah. Seperti biasa, lidah ku kelu tapi mindaku tidak membeku, badan terasa berat di dada, nak angkat tangan tidak boleh cuma mata saya kali ini boleh terbuka separuh, sangat geram (mungkin tak nampak hantu mana datang tindih walaupun mata dah terbuka).


Tapi setelah mencari penyebab dalam internet, saya buat konklusi mudah, ini bukan sebab kena tindih. Ini adalah fenomena sleep paralysis. Jika di terjemahkan secara Bodoh Tiang ianya bermaksud 'kelumpuhan ketika tidur', lumpuh yang sementara laaaahhh.. Keadaan ini berlaku ketika kita difasa nak masuk tidur atau baru bangun dari tidur. Yakni fasa sedar ke alam mimpi ataupun sebaliknya.


waktu nak nyenyak ini, biji mata kita akan bergerak-gerak, otak akan beri tanda (elektrikal signal) suruh badan kita rehat, kalau tidur yang normal, otak akan berehat atau switch off (dipanggil reticular activating system RAS) jadi tinggal yang automatic funcition je macam degupan jantung, sistem paru-paru, sahaja yang on. Itu adalah tidur yang normal.


Tapi kadang-kadang elektrika signal tak aktifkan balik otak untuk suruh badan kita sedar balik, Ha, pada masa itulah kita akan lumpuh seketika, Tapi kadang-kadang bukan lumpuh sepenuhnya, sebahagian sahaja (sebab itu ada jari boleh digerak-gerakkan, atau kelopak mata dibuka separuh), inilah dinamakan sleep paralysis.


Dan lagi satu, sleep paralysis selalunya datang dengan halusinasi, sama ada dalam bentuk bunyi, visual dan tactile (sentuhan), ini kes yang mereka cakap nampak muka hodoh dan jelek itu barangkali. Saya terfikir juga, mimpi basah yang seringkali terjadi dalam remaja lelaki disebabkan halusinasi ini jugakah? Sebab ianya sama, cukup pakej, visual, sentuhan dan bunyi. Eh. :P


Baik, berhenti seketika repekan yang penuh inkuiri, berikut adalah Sebab berlakunya sleep paralysis:


1) tidur dalam posisi terlentang terlalu lama

2) Jadual tidur tidak menentu (irregular sleep clock)

3) sleep/ rest deprivation (stress tak cukup tidur)

4) stress yang banyak masalah kat otak, (masalah keluarga, kewangan, kerja etc)

5) pertukaran gaya hidup yang tiba-tiba (cuti semester relax sangat-sangat, dah masuk semester, kepenatan haih!)



Semua tanda ini saya ada dan rasai sekarang. Jadi, tak hairan pun kalau kena 'tindih lagi malam ni' ; )





Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Tulis-Tulis, nanti saya balas.